Wat is de waarde van 1 euro per uur?

Organisaties die werken op projectmatige basis ontlenen hun bestaansrecht aan het schrijven van uren. Een zorgvuldige urenregistratie is dan essentieel. Maar wat minstens zo belangrijk is, is het besef van wat de waarde is van 1 euro per uur, stelt Marc Pit, General Manager bij Qexpertise. Dat vraagt om een toelichting.

Aan het begin van het jaar gaat elke uren-schrijvende organisatie budgetteren aan de hand van het aantal begrote medewerkers en het aantal uren dat beschikbaar is. Voor dat laatste probeer je overal rekening mee te houden. Denk aan reservering van uren voor trainingsdoeleinden, gemiddeld ziekteverzuim, enz. Allemaal aspecten die het totaal aantal beschikbare uren, dus je capaciteit, beïnvloeden. Uiteindelijk levert dat een pot met uren op. In het geval van Qexpertise weten we Exact hoeveel (declarabele) uren beschikbaar zijn in een jaar.

De doelstelling van een ondernemer is uiteindelijk geld te verdienen met de activiteiten binnen zijn onderneming. Als je weet hoeveel uren je kunt schrijven per jaar, weet je ook wat je minimum uurtarief moet zijn om geld te verdienen, rekening houdend met de kosten binnen de onderneming. Als je, zoals in ons geval Exact weet hoeveel beschikbare uren je hebt in een jaar, kun je eenvoudig uitrekenen wat de verhoging oplevert van het uurtarief met 1 euro aan directe omzet en resultaat. Zeker in de huidige tijden waar de inflatie gevolgen heeft voor alle ondernemers die winstgevend willen blijven, en zeker ook voor IT dienstverleners waar personeel schaars is. Niet om onze zakken te vullen, maar om de toegenomen vaste lasten en loonkosten te kunnen dekken en klanten een eerlijk tarief te bieden waarbij de onderneming winstgevend is en blijft.

Ik vraag me af of veel ondernemers dat in de vingers hebben, het goed budgetteren op basis van de beschikbare capaciteit? Het goed managen en registreren van alle gespendeerde uren kan prima in Exact, maar er wordt vervolgens door uren-schrijvende organisaties te weinig stilgestaan bij wat nu daadwerkelijk de waarde is van 1 euro per uur. Uren aanbieden tegen een te laag tarief heeft bij organisaties die ‘leven van uren’ direct weerslag op de winstgevendheid. Die boodschap is super belangrijk en proberen we binnen de organisatie uit te dragen: ben je bewust van de waarde van 1 euro per uur.

Qexpertise ondersteunt in het optimaliseren van bedrijfsprocessen

Wij nodigen je graag uit voor een inspirerende kennismaking. Wil je meer informatie over een van onze services of ben je op zoek naar Exact of Microsoft Dynamics expertise? Laat een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bel mij terug

Vraagstuk, probleem of uitdaging? Wij denken graag met u mee.