Van concept naar kledingstuk; zo doe je dat optimaal!
Als je in de mode- en kledingindustrie werkt, ben je bekend met de afkorting CMT: Cut, Make en Trim ofwel Knippen, Maken en Trimmen. Het beschrijft een driestapsproces dat wordt uitgevoerd door een productiefabriek. In deze blogposts kijken we naar hoe je dit proces kunt beheren, om zo op optimale wijze van concept naar echt kledingstuk te komen.
CMT en modebedrijven
Modebedrijven kunnen ervoor kiezen hun productie uit te besteden. Dit betekent dat ze nieuwe stijlen ontwikkelen, stof en passementen bestellen, en deze naar fabrieken sturen voor de productie van het eindproduct.
Knippen, maken en trimmen in een kledingproductieproces
Processen en details
Er zijn veel processen en details die je als modebedrijf moet bijhouden. Denk daarbij aan:
- Maten, kleuren en collecties
- Iteraties in stijlontwikkeling
- Berekeningen van materiaalverbruik
- Aankoop en leveringen van stoffen en accessoires van meerdere leveranciers
- Verzending van materialen naar een of meerdere productiefabrieken voor CMT
Het bijhouden van deze processen en details en de processen die volgen op het productieproces, kan een uitdaging zijn die heel tijdrovend is.
Software voor de mode-industrie
TRIMITFashion is een op Microsoft Business Central gebaseerde software-oplossing die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met klanten en partners in de mode-industrie. De oplossing maakt het eenvoudig om modische bedrijfsprocessen zoals CMT te beheren.
CMT met TRIMIT Fashion – Vereenvoudigd overzicht
Hier volgt een vereenvoudigde kijk op de stappen en processen die een CMT-modebedrijf kan beheren met TRIMIT Fashion.
1. Product Data Management (PDM)
- Stijlen door ‘masters’ te gebruiken die informatie bevatten over kleuren, groottes, materialen.
- Informatie over het onderhoudslabel.
- Een workflow kan worden ingesteld om de stappen te beheren die moeten worden genomen tijdens het ontwerpen van de stijl. Dit kan worden uitgebreid naar alle stappen in de Product Life Cycle van de stijl.
2. Bill of Materials (BOM ofwel stuklijsten)
- Alle stoffen en accessoires die nodig zijn voor een specifieke stijl.
- Loonkosten, omdat het wordt gekocht bij een onderaannemer.
3. Verkooporder
Voordat de productieorder wordt gecreëerd, moet de vraag naar het eindproduct worden berekend. Dit kan worden gedaan op basis van verkoop of een prognose.
4. Productie Collectievolgorde
In de productie-verzamelopdracht wordt de behoefte aan grondstoffen berekend op basis van de hoeveelheden uit verkooporders. De hoeveelheden uit de productie-incasso-opdracht vormen de basis voor de MRP.
5. MRP – Materiaalbehoefteplanning
De vraag naar grondstoffen is gebaseerd op de productie-verzamelopdracht. Het systeem controleert ook of er voorraad beschikbaar is. Je kunt een offerte aanvragen bij een of meerdere leveranciers of meteen een bestelling plaatsen.
6. Een transportorder voor grondstoffen plannen
Een onderdeel van het planningsproces is om een transportorder op te stellen om er zo voor te zorgen dat de gekochte grondstoffen naar de productielocatie worden getransporteerd.
7. Ontvang grondstoffen
Nadat de grondstoffen zijn ontvangen, wordt de bestelling van ‘Inkooporder naar Bestelling’ verplaatst naar de lijst ‘Inkooporders’.
8. Overdracht van grondstoffen
Nadat de grondstoffen zijn ontvangen, worden de goederen overgedragen aan de fabrikant in bijvoorbeeld een container, vrachtwagenlading, scheepslading. De transportorder die is gepland in de MRP is als bijlage bij de zending gevoegd.
9. Consumptie
Om materiaalverbruik te boeken voor alle regels van de productie-verzamelorder, moet een boekingsdatum worden ingevoerd. De geconsumeerde hoeveelheid vermindert de voorraad grondstoffen.
10. Afwerking
Wanneer de voltooide goederen naar je magazijn worden verzonden, kun je een inbound transfer order opvoeren. Dit is het tijdstip waarop de uitvoer moet worden geboekt, omdat je pas dan de werkelijke hoeveelheden van het uiteindelijke product weet. Zodra een boekingsdatum is toegevoegd, wordt de productieverzamelopdracht ingevuld en wordt de voorraad verhoogd met de voltooide hoeveelheden.

Meer weten?
Wil je meer weten over TRIMIT’s software voor de mode-industrie? Benieuwd wat TRIMIT Fashion voor jouw modebedrijf kan betekenen en wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel met 088 – 888 1000 of mail naar Mike Brüll voor een afspraak. Zorg ik dat de koffie klaar staat.