Grotere bedrijven in MKB hebben weinig inzicht in verkoop- en financiële informatie

Bedrijven met meer dan 100 werknemers missen inzicht in essentiële bedrijfsgegevens. Dat blijkt uit een onderzoek van Exact onder 324 grotere bedrijven in het Nederlandse MKB. Vooral de financiële administratie laat te wensen over: slechts 14 procent van de bedrijven heeft een organisatie breed en real-time inzicht in de financiële gegevens. Bovendien is slechts 17 procent in staat de voortgang van sales-kansen eenvoudig te volgen.

Financiële systemen

Voor de financiële administratie gebruikt 37 procent meerdere oplossingen naast elkaar. Daardoor moeten gegevens onderling geïmporteerd en geëxporteerd worden. Een even groot deel van de bedrijven kan hierdoor niet goed inschatten wat de invloed is van de verschillende bedrijfsonderdelen op de financiën. Daarnaast vindt 28 procent het überhaupt moeilijk te begrijpen wat er precies gebeurt met financiële gegevens.

Veel handmatig werk

In veel gevallen wordt echter nog helemaal geen gebruik gemaakt van digitale systemen. Bijna een derde van de grotere MKB-bedrijven laat facturen nog altijd met de hand opstellen. Daarnaast is 22 procent van de offertes niet geïntegreerd met de financiële administratie en gaat bij ruim een kwart het inkoopproces nog volledig handmatig.

Gemiste verkoopkansen

Het gebrek aan inzicht uit zich ook in gemiste verkoopkansen. Liefst 83 procent van de grotere MKB-ers geeft aan de voortgang van sales-kansen niet goed te kunnen volgen. Als informatie wel wordt vastgelegd, zijn de gegevens in 40 procent van de gevallen niet compleet en moeilijk te benaderen. Bij verkoopkansen kost het dan teveel tijd snel de benodigde informatie boven tafel te krijgen (28 procent). (Bron Exact)