ERP voor de schoenenindustrie? Het kan met Microsoft Dynamics 365!

Ben je op zoek naar een nieuwe ERP-oplossing voor je kleine tot middelgrote schoenenbedrijf? Dan kan Microsoft Dynamics 365 Business Central een uitstekende keuze zijn. In deze blog zoomen we in op hoe je TRIMIT Fashion kunt gebruiken voor de productie van schoenen, maar laten we beginnen met een korte inleiding tot branchespecifieke oplossingen.

Branchespecifieke oplossingen in het kort

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een flexibele en schaalbare ERP-oplossing die kan worden gebruikt door een breed scala van industrieën en bedrijven. Het kan echter zo zijn dat de standaard processen aangepast moeten worden voor specifieke branches, zoals de grafische industrie of het onderwijs. In plaats van Microsoft Dynamics 365 Business Central aan te laten passen door ontwikkelaars, kun je ook kiezen voor een kant-en-klare oplossing van een Microsoft Independent Vendor die zich heeft gespecialiseerd in jouw branche. Een branchespecifieke oplossing zoals TRIMIT Fashion lost de meeste uitdagingen op waar bedrijven in jouw sector voor komen te staan.

Een vereenvoudigde kijk op TRIMIT Fashion voor de
schoenen-industrie

TRIMIT Fashion is een rijke oplossing met enorm veel mogelijkheden, dus het volgende voorbeeld is sterk vereenvoudigd en toont slechts een klein deel van de oplossing aan.

Product data management (PDM)

Om eenvoudig verschillende stijlen te creëren en te beheren, werkt TRIMIT Fashion met Masters (templates). Zo weet je zeker dat je altijd de juiste informatie verstrekt om de juiste schoen te produceren.

In de schoenenindustrie kan een stijl veel variaties hebben. Denk daarbij aan kleur, oppervlak, zooltype, schoenbreedte en schoenmaat.

Hier is een voorbeeld van een “measurement chart” voor een schoen, die geheel naar eigen wens kan worden ingericht.

TRIMIT Fasion maakt een workflow-activiteitenlijst om de levenscyclus of het kritieke pad van het product te volgen.

Bill of Materials (BOM)

In TRIMIT Fashion werken we met Master BOM’s. In deze Master BOM’s zit een schat aan intelligentie, waarmee individuele BOM’s voor specifieke schoenen kunnen worden berekend als dat nodig is. In het voorbeeld hieronder is gekozen voor een brogue. De brogue bestaat uit verschillende componenten, zoals je ziet in onderstaande afbeelding.


De stuklijst voor deze brogue bestaat uit twee lagen, omdat deze schoen uit een aantal componenten bestaat die weer zijn samengesteld uit andere componenten. Hou er rekening mee dat dit een vereenvoudigd voorbeeld is, en dat er geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld oogjes, etiketten en draden.

Sales order

In de schoenenindustrie is het gebruikelijk om te werken met assortimenten. In TRIMIT Fashion kunnen we dit zo instellen dat het overeenkomt met jouw distributiebehoeften. Dit screenshot toont een voorbeeld van het matrixverdeelpakket van de zwarte brogue met glad leer en normale breedte.

Hieronder zie je een screenshot van het maatassortiment per kleur.

Demand planning

Voor het productieproces moet je natuurlijk beschikken over de juiste materialen. MRP wordt gebruikt om inkooporders te maken voor grondstoffen en productieorders voor de afgewerkte producten en subassemblages. Om de productie van bijvoorbeeld twee sales orders te plannen, wordt de productie-verzamelorder gebruikt.

Aangezien de bovenkant van de schoen en de zool aparte onderdelen zijn, moet er voor ieder een aparte productieorder zijn. De bestelling voor de zool wordt niet automatisch gedaan omdat de zool voor meerdere schoenstijlen gebruikt zou kunnen worden. Daarom wordt voor de zool een aparte productieorder aangemaakt. Hieronder zie je een productieorder voor een specifieke bovenkant met z’n eigen lijnen: materialen en bewerkingen.

We gebruiken MRP om de grondstoffen en de sub-eenheden te berekenen voor de productie-verzamelorder. De berekening resulteert in offerteaanvragen. Hieronder zien we een gedetailleerde aanvraag voor de grondstoffen die nodig zijn om te voldoen aan de vereisten voor de productie-verzamelorder. Merk op dat de MRP verschillende niveau’s van BOM’s heeft opgenomen.

In dit voorbeeld is de aankoop van bijvoorbeeld schoenendozen niet meegenomen.

De volgende stap is om een bestelling te maken op basis van de offerte. Dit gebeurt door te bevestigen dat we de offerte willen omzetten in een bestelling.

Let op: in dit voorbeeld is de aankoop gepland via aanvraag. Dit is handig als u weet wie de leveranciers zijn. TRIMIT Fashion biedt ook een aantal alternatieve manieren om te plannen.

Uitvoering

Voordat we de productieorders kunnen voltooien, moeten we de grondstoffen ontvangen. De ontvangst van een grondstoforder wordt ingeboekt, waarna ze worden geregistreerd in ons magazijn BLUE.


Om een brogue te maken, hebben we de subassemblages nodig. Hieronder zie je een specifieke productieorder voor de zool. Nu willen we de uitvoer voor deze specifieke productieorder boeken.

We kunnen de productie deels op een dag afronden en deels op de volgende. Voltooide stappen worden in de onderstaande afbeelding als negatief verbruik gezien. In deze stuklijst hebben we geen (machine-)instellingen of bewerkingen gedefinieerd, dus er wordt niets berekend in ‘kosten tijd’ en ‘kosten machine’.


Zijn de producten afgewerkt, dan gaan we verder met het verbruik van grondstoffen. Dit kan automatisch of handmatig worden geplaatst.

Zodra het bovenwerk en de zolen zijn geproduceerd, kan de productieorder voor de brogues worden voltooid.

De laatste stap in dit voorbeeld is het eindproduct voor twee verschillende klanten. Hiervoor maken we zogenaamde ‘pick documenten’. Onderstaande screenshot toont de brogues besteld door klant 2010.

Zodra het magazijn het order picking heeft uitgevoerd, veranderd de status naar In Progress en wordt Picked Quantity Updated aangevinkt. Nu zijn we klaar om af te ronden door de zending in te boeken en de factuur aan te maken.

Meer weten?

Deze blog laat je slechts oppervlakkig kennismaken met de functionaliteiten van TRIMIT Fashion voor de schoenenindustrie. Behoefte aan een uitgebreidere presentatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel met 088 – 888 1000 of mail naar Mike Brüll voor een afspraak. Zorg ik dat de koffie klaar staat.

Qexpertise ondersteunt in het optimaliseren van bedrijfsprocessen

Wij nodigen je graag uit voor een inspirerende kennismaking. Wil je meer informatie over een van onze services of ben je op zoek naar Exact of Microsoft Dynamics expertise? Laat een bericht achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bel mij terug

Vraagstuk, probleem of uitdaging? Wij denken graag met u mee.